Så väljer du det perfekta trädgårdsstaketet

 

Om du precis har köpt ett annat hus eller vill göra om din trädgård är ett staket ofta det första du tänker på. Logiskt, eftersom ett trädgårdsstaket har mycket inflytande på atmosfären i din trädgård. Det ger en grund för den vidare utformningen av din trädgård.

Fortfarande osäker på typen av staket? I Vandentop Tuinhouts webshop från Barneveld hittar du ett stort antal staket och andra alternativ för en trädgårdsavskiljning. Praktiskt för att få inspiration. Och vi ger dig gärna några tips på hur du väljer det perfekta staketet.

Hur länge ska staketet hålla?
Det är viktigt att i förväg fundera över hur länge du vill njuta av staketet. Räcker tio till femton år och letar man då efter något annat? Eller är det meningen att du fortfarande ska ha ett fint staket om tjugo år? Dessa frågor avgör till stor del valet av material för staketet. Trä väljs ofta, men impregnerad furu håller till exempel inte lika länge som lövträ. Och om du vill njuta av ditt staket ännu längre kan du också välja komposit.

Vill du lägga tid på underhåll
Ett annat viktigt ämne är underhåll. Väljer du trä kommer du att behöva arbeta med till exempel bets eller olja för att hålla det i gott skick. Trä åldras på grund av väderpåverkan och det är inte alla som gillar det. Då gäller det att lägga tid på underhåll för att hålla staketet i rätt färg.

Inte på humör för underhåll? Då kan du överväga ett sammansatt staket. Detta material är mycket motståndskraftigt mot fukt och kräver ingen fläck eller olja för att behålla färgen. Enstaka städning räcker.

Eller tänk på betong eller natursten. Detta förblir ett starkt material och kommer inte att gråna eller ruttna som med trä.

Är integritet i trädgården viktigt?
Ofta placeras ett staket för att skapa avskildhet i trädgården. Hur viktigt är det här för dig? Om du skulle vilja ha ett stängt staket som ingen kan se igenom så är en sikttät trädgårdsskärm eller rabattstaket bra alternativ.

Men du kanske inte har något emot om det blir en liten titt in i trädgården. Med många trädgårdsskärmar är det möjligt att se diagonalt mellan plankorna, men du har fortfarande avskildhet i din trädgård. Detta kallas ofta för genomsnittlig genomskinlighet. Och det kan förstås också vara så att din syn inte alls har något emot det. Sedan finns det även trädgårdsskärmar med öppen karaktär, som spaljéskärmar. Du kan även låta den växa med klätterväxter, så att du så småningom får lite mer avskildhet i din trädgård.

Förhoppningsvis får du nu en bättre uppfattning om vilket staket som passar dig. Och det är verkligen tillrådligt att åtminstone titta på staket. Detta är också möjligt på Vandentop Tuinhout i Barneveld. Detta ger dig en bättre uppfattning om hur de olika typerna av staket ser ut och gör valet enklare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *